A A A K K K
для людей із порушенням зору
Драгівська громада
Закарпатська область, Хустський район

Служба у справах дітей інформує Неповнолітнім варто знати

Дата: 28.01.2022 15:20
Кількість переглядів: 146

Кожна людина здатна зробити свій вибір у житті: йти чесним шляхом, заробляти необхідні гроші, відмовляючи собі в бажаних речах та задоволеннях, або вступити на шлях злочину у пошуках легкої наживи. Всім відомо, що красти, грабувати, вчиняти протиправні дії – погано, але  негативна тенденція до збільшення вчинення підлітками правопорушень та злочинів зростає.

Нажаль, не кожен підліток усвідомлює про скоєні ними протиправні діяння, які ведуть до тяжких наслідків. Тому правова обізнаність неповнолітніх у наш час відіграє важливу роль.

Серед підлітків є поширеною думка, що до повноліття за їх правопорушення відповідають батьки. Але, насправді, це твердження є помилковим. Законодавством передбачено конкретні випадки, коли юридична відповідальність неповнолітніх починається з 16 років, а за вчинення деяких кримінальних злочинів і з 14 років.

Юридична відповідальність – це вид соціальної відповідальності, що полягає в застосуванні державою до правопорушника певних заходів примусу.

Правопорушення -  це неправомірне (протиправне) суспільно-шкідливе діяння (дія або бездіяльність) суб’єкта, за вчинення якого особа може бути притягнута до відповідальності.

Розрізняють три види юридичної відповідальності за правопорушення: кримінальна, адміністративна, цивільна.

Цивільна відповідальність – це встановлені законом юридичні наслідки за невиконання або неналежне виконання особою обов’язків, зобов’язань що пов’язані з порушенням цивільних прав другої сторони. Переважно цивільна відповідальність зводиться до компенсації завданих збитків і носить майновий характер.

Малолітні особи, тобто віком від 14 років не відповідають за заподіяну шкоду. Згідно зі ст. 1178 Цивільного кодексу України за заподіяну шкоду особами, які не досягли 14 років, несуть відповідальність їхні батьки, опікуни, навчальні, виховні та інші заклади, якщо вони не доведуть, що шкоду було завдано не з їх вини.

Відповідно до ст. 1179 Цивільного кодексу України неповнолітня особа (у віці від 14 до 18 років) відповідає за завдану нею шкоду самостійно на загальних підставах.

У разі відсутності у неповнолітньої особи майна, достатнього для відшкодування завданої нею шкоди, ця шкода відшкодовується в частці, якої не вистачає, або в повному обсязі її батьками, якщо вони не доведуть, що шкоду було завдано не з їхньої вини.

Адміністративна відповідальність – це вид юридичної відповідальності, який застосовується до особи, яка вчинила адміністративне правопорушення. Адміністративним правопорушенням визначається протиправна винна дія чи бездіяльність, яка посягає на державний або громадський порядок, власність, права ї свободи громадян.

Адміністративній відповідальності підлягають особи, які досягли на момент вчинення адміністративного порушення 16 річного віку.

До осіб віком 16-18 років, які вчинили адміністративне правопорушення, застосовуються заходи впливу:

  1. зобов’язання публічно попросити вибачення у потерпілого;
  2. попередження;
  3. передача неповнолітнього під нагляд батькам чи педагогічного, трудового колективу за їхньою згодою, а також окремим громадянам на їх прохання.

У випадку вчинення особами віком від 16-18 років наступних правопорушень, вони підлягають адміністративній відповідальності на загальних підставах:

  • незаконне вироблення, зберігання, перевезення наркотичних засобів або психотропних речовин;
  • дрібне хуліганство;
  • злісна непокора розпорядженню або вимозі працівника міліції чи їх образа та інше.

Підставою кримінальної відповідальності є вчинення особою суспільно небезпечного діяння, яке містить склад кримінального правопорушення.

Кримінальній відповідальності, підлягають особи, яким до вчинення кримінального злочину виповнилося 16 років. Згідно з ч. 2 ст. 22 Кримінального кодексу України особи, які вчинили злочин  у віці від 14 до 16 років, підлягають кримінальній відповідальності лише за:

  • умисне вбивство;
  • посягання на життя державного або громадського діяча, працівника правоохоронного органу, судді;
  • умисне тяжке тілесне ушкодження;
  • умисне середньої тяжкості тілесне ушкодження;
  • диверсію;
  • бандитизм;
  • зґвалтування;
  • насильницьке задоволення статевої пристрасті неприроднім способом;
  • крадіжка;
  • грабіж;
  • розбій;
  • вимагання;
  • умисне знищення, пошкодження майна;

До неповнолітніх, визнаних винними у вчиненні злочину, судом можуть бути застосовані такі види покарань:

  • штраф;
  • громадські роботи;
  • виправні роботи;
  • арешт;
  • позбавлення волі на певний строк.

 

Інформація використана з джерел  Інтернету.

 

 


« повернутися

Код для вставки на сайт

Вхід для адміністратора

Онлайн-опитування:

Увага! З метою уникнення фальсифікацій Ви маєте підтвердити свій голос через E-Mail
Скасувати

Результати опитування

Дякуємо!

Ваш голос було зараховано

Форма подання електронного звернення


Авторизація в системі електронних звернень

Авторизація в системі електронних петицій

Ще не зареєстровані? Реєстрація

Реєстрація в системі електронних петицій


Буде надіслано електронний лист із підтвердженням

Потребує підтвердження через SMS


Вже зареєстровані? Увійти

Відновлення забутого пароля

Згадали авторизаційні дані? Авторизуйтесь